//NuramirahAz
The Intro
Entries About Stuff

Contact me


 • tabung
 • bantu saya ye ?

 • my best entry
  get this widget here
  My Tagboard
 • URL blog only
 • Click Go once only
 • Don't ever you want to SPAM


 • my Love Followers

  Ciri-ciri Atau Sifat-sifat Orang Munafik
  24 Mac 2014 • comment • Add comment {0}
  بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم

  Segala puji bagi Allah, Tuhan sekelian alam. Selawat serta salam buat junjungan mulia Nabi Muhammad SAW keluarga serta para sahabat dan pengikut yang istiqamah menuruti baginda hingga ke hari kiamat.

  Sahabat yang dirahmati Allah, 
  Memang kita selalu dengar perkataan MUNAFIK itu dan pernah tak kita tanya apakah ciri-cirinya. Oleh itu saya ingin kongsikan di sini:

  Mungkin kita selalu mendengar perkataan munafik di dalam kehidupan kita sehari-hari. Pada kita ia perkara biasa dan tak ade apa pun.Namun sebenarnya munafik itu adalah suatu sifat yang amat buruk dan mencelakan.

  Apakah kita termasuk orang yang munafik?

  Mungkin kita dengan tegas mengatakan kita adalah bukan orang munafik kerana kurangnya kefahaman kita mengenai apa itu sifat munafik yang sebenarnya.

  Hadis Nabi Muhammad SAW menjelaskan tanda-tanda orang munafik :

  Nabi SAW bersabda maksudnya : “Tanda orang-orang munafik itu ada tiga keadaan. Pertama, apabila berkata-kata ia berdusta. Kedua, apabila berjanji ia mengingkari. Ketiga, apabila diberikan amanah (kepercayaan) ia mengkhianatinya”.(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim).

  Ciri-Ciri / Sifat-Sifat Munafik :

  1. Apabila berkata maka dia akan berkata bohong / dusta.

  2. Jika membuat suatu janji atau kesepakatan dia akan mengingkari janjinya.

  3. Bila diberi kepercayaan / amanah maka dia akan mengkhianatinya.

  Untuk disebut sebagai orang munafik sejati sepertinya harus memenuhi semua ketiga syarat di atas iaitu pembohong, pengkhianat dan pemungkir janji. Jika baru satu atau dua ciri saja mungkin belum menjadi munafik tapi sudah ada ciri-ciri munafik dalam dirinya.

  1. Berbohong / Dusta

  Bohong adalah mengatakan sesuatu yang tidak benar kepada orang lain. Jadi apabila seseorang itu tidak jujur kepada orang lain maka dia boleh menjadi orang yang munafik. Contoh bohong seseorang mengatakan dia ada di pejabat untuk menerima temu janji tetapi apabila orang yang di berhajat berjumpa dengannya dia menghilangkan diri. Dia berbohong dan memberi alasan yang tidak benar.

  2. Mungkir dan Ingkar Janji

  Seseorang terkadang suka membuat suatu perjanjian atau kesepakatan dengan orang lain. Apabila orang itu tidak mengikuti janji yang telah disepakati maka orang itu telah ingkar janji. Contohnya seorang majikan berjanji hendak membayar gaji pekerjanya tetapi bila sampai masa dia mungkir janji dengan alasan yang direka-reka. Sifat seperti ini sungguh buruk lebih-lebih lagi dia menunjukkan akhlak yang tidak baik kepada orang-orang dibawahnya. Sifat buruk ini menjadi umpatan orang lain dibelakangnya. Apabila sifat mungkir janji ini dilakukan berulang-ulang menyebabkan kepercayaan orang lain kepadanya sudah hilang.

  3. Berkhianat/ Tidak Amanah

  Khianat mungkin yang paling berat kelasnya dibandingkan dengan sifat suka bohong dan suka ingkar janji. Contohnya seorang yang di amanahkan menjaga harta tapi beliau menggunakan harta itu untuk kepentingan dirinya sendiri. Ketuanya mengamanahkan wang gaji kepadanya tetapi wang tersebut dilesapkannya untuk membayar hutang peribadinya atau untuk kepentingan dirinya sendiri. Hidup orang yang tidak amanah ini tidak akan berkat dan dia akan mendapat balasan kerana sifat pecah amanah yang dilakukannya.

  Di Bawah terdapat tambahan 32 sifat-sifat orang munafik yang boleh wujud pada diri seseorang dan membuatkan dia menjadi munafik tulin  secara tak sedar. Bacalah dan semaklah samada sifat-sifat itu ada pada diri kalian. Jika ada usahalah untuk memperbaiki.

  32 Sifat munafik yang wujud dalam perbuatan dan hati manusia :


  Sifat Yang Ke-1 : DustaSifat Yang Ke-2 : KhianatSifat Yang Ke-3 : Fujur dan lemah imannyaSifat Yang Ke-4 : Suka mungkir janji bila berjanjiSifat Yang Ke-5 : Malas beribadahSifat Yang Ke-6 : RiyaSifat Yang Ke-7 : Sedikit berzikirSifat Yang Ke-8 : Mempercepat solat (malas ketika solat)Sifat Yang Ke-9 : Mencela orang-orang yang taat dan solehSifat Yang Ke-10 : Memperolok-olokkan Al-Quran, As-Sunnah Rasulullah SAWSifat Yang Ke-11 : Bersumpah palsuSifat Yang Ke-12 : Tidak mahu berinfaq dan bersedekahSifat Yang Ke-13 : Tidak mempunyai sikap prihatin terhadap nasib kaum musliminSifat Yang Ke-14 : Suka menyebarkan berita fitnahSifat Yang Ke-15 : Mengingkari takdir (tidak reda qadak dan qadar)Sifat Yang Ke-16 : Mencaci maki kehormatan orang-orang solehSifat Yang Ke-17 : Sering meninggalkan solat berjamaahSifat Yang Ke-18 : Membuat kerosakan di muka bumi dengan alasan mengadakan perbaikanSifat Yang Ke-19 : Tidak ada kesesuaian antara amal zahir dengan batinSifat Yang Ke-20 : Suka mengeluh dan tidak reda terhadap ujian Allah SWTSifat Yang Ke-21 : Suka membuat alasan dengan berdusta.Sifat Yang Ke-22 : Menyuruh perbuatan mungkar dan mencegah amal makrufSifat Yang Ke-23 : Bakhil harta yang dimilikinya.Sifat Yang Ke-24 : Lupa kepada Allah SWTSifat Yang Ke-25 : Mendustakan janji Allah dan Rasul-NyaSifat Yang Ke-26 : Lebih mengutamakan zahir dan mengabaikan batinSifat Yang Ke-27 : Sombong dalam berbicara dan suka menegakkan kebatilan.Sifat Yang Ke-28 : Tidak memahami Islam (Ad Din) sebagai satu cara hidup.Sifat Yang Ke-29 : Bersembunyi dari manusia dan menentang Allah SWT dengan dosaSifat Yang Ke-30 : Bergembira dengan musibah yang menimpa orang-orang mukmin dan dengki terhadap kebahagiaan mereka.Sifat Yang Ke-31 : Suka mengungkit-ungkit pemberiannya kepada orang lain (buruk siku)Sifat Yang Ke-31 : Suka maki hamun dan melaknat orang mukmin.(melampaui batas dalam berhujah)Sifat Yang Ke-32 : Suka bertindak merampas hak orang lain

  Sahabat yang dikasihi,
  Marilah sama-sama kita jauhi tiga sifat munafik yang dinyatakan oleh Nabi SAW iaitu  apabila berkata-kata ia berdusta, apabila berjanji ia mengingkari dan apabila diberikan amanah (kepercayaan) ia mengkhianatinya. Selain daripada tiga sifat ini terdapat 32 lagi sifat-sifat munafik yang menjelaskan lagi ciri-ciri munafik tulin yang terdapat ramai dikalangan masyarakat kita.

  Semoga kita muhasabah sifat-sifat di atas agar kita boleh perbaiki kelemahan kita dan menjadi hamba Allah yang beriman, bertakwa dan taat dan patuh segala perintah-Nya dan menjauhi larangan-Nya.

  Wallahualam.