//NuramirahAz
The Intro
Entries About Stuff

Contact me


 • tabung
 • bantu saya ye ?

 • my best entry
  get this widget here
  My Tagboard
 • URL blog only
 • Click Go once only
 • Don't ever you want to SPAM


 • my Love Followers

  akhlak sifat mahmudah dan mazmumah
  25 Nov 2013 • comment • Add comment {0}  Rasulullah SAW diutuskan oleh Allah SWT untuk menyempurnakan akhlak yang terpuji iaitu berlandaskan Al-Quran . Apabila Siti Aisyah r.ha . ditanya mengenai akhlak baginda , maka jawabnya 

  maksudnya : " Rasulullah SAW memmiliki budi pekerti Al-Quran"
  ( riwayat al - bukhari dan muslim )


  Diriwayatkan daripada Rasulullah SAW : 

  maksudnya : "Agama itu ialah kemulian budi pekerti"  Risalah islam bermatlamatkan akhlak mulia dan terpuji . Diriwayatkan sebuah hadis daripada Rasulullah SAW yang bersabda :


  " sesungguhnya aku diutuskan hanyalah untuk menyempurnakan akhlak yang mulia"

  juga dalam firman Allah SWT :  " bukanlah menghadapakan wajah mu ke arah timur dan ke barat  itu sesuatu kebaktian , akan tetapi sesungguhnya kebaktian itu ialah kebaktian orang yang beriman kepada Allah , hari kiamat , kitab - kitab , malaikat - malaikat , nabi - nabi dan memberikan harta yang dicintainya kepada kerabatnya , anak - anak yatim , orang miskin , orang musafir (yang memerlukan pertolongan) dan orang yang minta - minta dan ( memerdekakan ) hamba , mendirikan solat , menunaikan zakat dan orang yang menepati janji dan orang yang sabar dalam kesempitan , penderitaan dan dalam peperangan , mereka itulah orang benar (imannya) dan mereka itulah orang yang bertaqwa .(surah al - baqarah : 177)


  Akhlak yang mulia merupakan tanda dan natijah iman yang sebenar . Manakala Islam pula meletakkan akhlak sebagai inti pati segala ibadat .

  Perbincangan tentang akhlak tidak dapat dipisahkan dalam perkataan sifat - sifat mahmudah (terpuji / taat yang batin ) dan juga sifat - sifat mazmumah ( tercela / maksiat yang batin ) . Untuk itu hajjatul islam imam al - Ghazali dalam salah sebuah kitab utamanya Hidayatus Salikin telah mengupas secara terperinci sifat - sifat ini .  SIFAT - SIFAT MAHMUDAH  (TERPUJI)  Dibawah ini dihuraikan sifat - sifat mahmudah secara ringkas .
  • taubat 
  Keazaman untuk meninggalkan segala kesalahan dan dosa - dosa besar , melalui jalan ilmu , penyesalan dan niat (qasad) untuk tidak mengulanginya .

  Firman Allah :

  maksudnya : " dan bertaubatlah kamu kapada Allah wahai sekalian orang mukmin , semoga kamu mendapat kemenangan " 

  surah al - nur : 31   HAMBA ALLAH YANG MENDERHAKA ATAU BERDOSA , JIKA DIA BERTAUBAT DAN MEMPERBANYAKKAN AMALAN SOLEH , NESCAYA TAUBATNYA AKAN DITERIMA ALLAH .
  • Takut akan Allah 
  Apabila seseorang Muslim itu menganali zat Allah melalui mengenal sifat -sifatnya , maka jiwanya akan mewarisi perasaan takut terhadap Allah . Firman Allah SWT :


  " sesungguhnya orang yang paling takut kepada Allah ialah hamba - hambanya yang berilmu (ulama) .
   surah fatir : 28   Dengan adanya perasaan takut terhadap Allah ini , akan membantu seseorang muslim itu melipatgandakan amalan soleh dan meninggalkan segala perbuatan yang dimurkai - Nya .


  • mahabbah
  kasih akan Allah SWT itu dipuji oleh syarak dan dimuliakan oleh rasulullah SAW .

  maksudnya : jika kamu (benar - benar ) mencintai Allah , ikutilah aku nescaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa - dosa mu . Allah maha pengampun lagi maha penyayang . (surah ali imran : 31 )
  • zuhud 
  satu corak kehidupan insan mukmin yang mengekang jiwa daripada segala rupa kesenangan dunia sambil berusaha meningalkan semua perkara yang tidak baik .

  • sabar
  Firman Allah : 

  maksudnya : dan kami (Allah) akan memberikan balasan kepada orang yang bersabar itu pahala , menurut apa yang telah mereka kerjakan dengan sebaik - baiknya 
   (surah al - nahl : 96)  sabar begitu sukar untuk dipraktikkan kecuali oleh orang yang kuat imannya dan tabah menghadapi segala keadaan . Misalnya , sabar atas ketaatan seperti mengerjakan solat , mengeluarkan zakat , berpuasa dan sebagainya . Di samping itu , sabar dalam menjauhi maksiat juga diutamakan seperti menjauhi sifat sombong ,  mengumpat , bercakap yang sia-sia dan lain-lain . 

  Seterusnya , bersabar atas kecelakaan dan musibah yang menimpa sperti penyakit , kemarau , kekurangan makanan dan sebagainya .   • Syukur

  Firman Allah : maka ingatlah aku , nescaya aku akan mengingati mu dan syukurilah nikmat-ku dan jangan sesekali kamu kufur (lupakan budi-ku ) .
  (surah al - baqarah : 152 )
  Firman Allah SWT : dan ingatlah tatkala tuhan kamu memberitahu : " Demi sesungguhnya , jika kamu bersyukur nescaya aku akan tambahi nikmat-ku kepada kamu , dan demi sesungguhnya , jika kamu kufur ingksar sesungguhnya azab-ku amatlah keras " .
  (surah ibrahim : 7 )  Syukur itu meliputi ilmu , amalan dan susana . ilmu itu adalah dengan mengenal Allah Taala menerusi 
  nikmat-Nya . Amalan adalah dengan melaksanakan tugas yang diamanahkan oleh Allah Taala . Suasana pula ialah menimbulkan kegembiraan atas nikmat yang dikecapi .


  MANUSIA PATUT BERSYUKUR ATAS NIKMAT - NIKMAT LAIN SEPERTI KESIHATAN , REZEKI , KEMUDAHAN HIDUP , KURNIAAN PANCAINDERA DAN SEBAGAINYA .  • ikhlas dan benar 
  Mereka yang sentiasa membersihkan amalannya dinamakan orang yang ikhlas . Untuk mencapai tingkatan ikhlas ini , amat dituntut untuk mematahkan dorongan hawa nafsu dan kasih akan dunia .
  Amalan ikhlas dan suci dalam perbuatan , tutur kata dan ibadat akan dapat mendekatkan diri insan kepada Allah SWT .

  Firman Allah SWT : kecuali orang yang bertaubat , membuat kebaikan dan berpegang teguh kepada Allah serta mengikhlaskan agamanya kerana Allah .
  (surah al - Nisa : 146)  Terdapat hadis yang diriwayatkan daripada nab SAW :

  sesungguhnya kebenaran itu membawa kepada kebajikan dan kebajikan itu membawa ke syurga 
  justeru itu , benar yang berlandaskan syariat Allah itulah yang hakiki dan bukan benar menurut kaca mata manusia .  • tawakal 
  Tawakal ialah meletakkan pergantungan hanya kepada Allah setelah berazam . Seterusnya diikuti dengan usaha .


  Allah berfirman : apabila kamu berazam , (bermaksud mengerjakan sesuatu ) maka bertawakallah kepada Allah .
  (surah ali 'imran:159)


  Firman Allah : (iaitu) orang (yang mentaati Allah dan rasul ) yang kepada mereka ada orang yang mengatakan : "sesungguhnya orang (quraisy) telah mengumpulkan pasukan untuk menyerang kamu , kerana itu takutlah kepada mereka '' , maka perkataan itu menambah keimanan mereka dan mereka menjawab : '' cukuplah Allah menjadi penolong kami dan Allah adalah sebaik - baik pelindung ''
  (surah ali 'imran : 173)  • Redha dengan qadak Allah SWT
  ia merupakan salah satu daripada sifat - sifat mahmudah . Segala ketentuan Allah sama ada baik ataupun buruk diterima dengan syukur atau sabar oleh insan mukmin . Tidak ada penyesalan atau keluh kesah menerima apa - apa sahaja ketentuan yang berlaku .
  Bukanlah suatu yang mudah untuk mencapai muqam atau tingkatan iman yang sebergini tinggi . Namun dengan didikan rohani yang bersungguh , lambat - laun sifat murni ini akan dapat dimiliki juga .

  Firman Allah : Allah telah reda akan mereka , dan mereka pula redha dengan Allah , itulah sifat orang yang takut akan Tuhanya .
  (surah al-bayyinah:8)

   


  • Mengingati Mati
  Sifat mahmudah yang akhir menurut imam al - Ghazali ialah sentiasa mengingati kematian . Terdapat hadis yang diriwayatkan daripada Nabi SAW yang bermaksud :

  "SEPINTAR - PINTAR MANUSIA IALAH ORANG YANG SENTIASA INGAT PADA MATI DAN SENTIASA BERSEDIA MENGHADAPINYA , MEREKA ITULAH ORANG YANG BIJAKSANA . "


  Firman Allah : katakanlah bahawasanya maut yang kamu sekalian ingin lari daripadanya itu pasti mendatangi kamu , kemudian kamu sekalian akan dikambalikan kepada zat yang maha mengetahui segala yang ghaib serta yang nyata . Kelak dia akan memberitahu kamu segala yang telah kamu lakukan .
  (surah al - jumu'ah : 8)


  Dengan mengingati mati sebagai penyudah kehidupan di dunia ini , insan mukmin (mukminah) akan terhindar daripada melakukan segala kemungkaran dan mentaati perintah Allah pada setiap masa .

  sekian dari admin untuk entry kali ini iaitu  akhlak sifat mahmudah dan mazmumah insyaAllah entry yang berikutnya ialah sifat mazmumah (tercela) akan admin update ye ? . BTW , enjoy for this entry ;)