//NuramirahAz
The Intro
Entries About Stuff

Contact me


 • tabung
 • bantu saya ye ?

 • my best entry
  get this widget here
  My Tagboard
 • URL blog only
 • Click Go once only
 • Don't ever you want to SPAM


 • my Love Followers

  hukum pulau memulau sesama islam
  9 Dis 2012 • comment • Add comment {0}
  Photobucket  Islam merupakan agama berbaik2. Tiada satupun dalam Islam menyuruh kita bermusuh2an melainkan dlm keadaan tertentu. Dlm dunia skrang, pelbagai karenah kite lihat dlm hubungan manusia sesama manusia. Gaduh di sana sini. Tak bertegur sapa terutama sesama Islam. Oleh yg demikian, saya nak ambil kesempatan ini utk membawa beberapa hadis yg berkaitan dgnnya. Semoga kita mengetahui dan mengelakkan sebarang yg Allah benci. Seluruh umat Islam harus bersatu dan bergerak dlm barisan yg sama. Umat Islam mesti mempunyai satu nada yakni nada yg Allah dan Rasulullah telah ajarkan kpd kita. Bukankah Nabi SAW telah mengajarkan kita untuk hidup saling berganding bahu dan tolong menolong terutama sesama Islam. Perpaduan umat Islam haruslah kita pelihara.

  Oleh yg demikian hendaklah jauhi dr persengketaan sesama manusia. Kerana telah sepakat jumhur ulama mengatakan haram hukumnya bagi seseorang muslim itu tidak menegur sapa di antara satu yg lain bersandarkan beberapa hadis shahih. Di antaranya;

  Rasulullah SAW bersabda:
  Tidak dihalalkan seorang muslim memulau sesama muslim lebih dr 3 mlm, maka siapa yg memulau lebih dr 3 mlm, lalu mati masuk kedalam api neraka. Hadis riwayat Attirmidzi, al-hakim

  Nabi SAW juga bersabda:
  Tidak dihalalkan bg seorang muslim memulau saudaranya lebih dr 3 mlm, sehingga bila bertemu masing2 memalingkan muka, dan yg terbaik di antara keduanya ialah yg mendahului memberi salam. Hadis riwayat Bukhari, Muslim.

  Mengambil faham dari hadis di atas, ulama telah sepakat mengatakan memberi salam itu penghapus dosa pemulauan.

  Dlm hadis yg lain pula Rasulullah SAW bersabda:
  Terbuka pintu syurga pada tiap hari isnin dan khamis, maka Allah berkenan pada hari itu mengampunkan tiap org yg tidak mempersekutukan Allah dgn sesuatu apapun, kecuali pada org yg masih be sengketa antaranya dengan saudaranya, maka dikatakan Allah pada malaikat, Tangguhkan kedua org itu sehingga berdamai, tangguhkan kedua org itu sehinga berdamai, tangguhkan kedua org itu sehinga berdamai.

  Didalam hadis di atas Nabi Muhammad SAW bersabda bahawa Allah telah befirman dgn mengulangi ayat Tangguhkan kedua org itu sehingga berdamai sebyk 3 kali. Disitu Allah ingin menekankan kepada hambanya bahwa Allah amat memurkai org Islam yg tidak bertegur sapa di antara satu dan lain.

  Walaupun demikian sekiranya, salah seorang telah mengambil langkah utk memberi salam ataupun memohon maaf sedangkan pihak yg lain tidak ingin menerima salamnya, maka teampunlah org yg memberi salam tetapi bagi org yg menolakknya kekallah dlm kesesatan dan hasutan syaitan. Nauzubillah.