//NuramirahAz
The Intro
Entries About Stuff

Contact me


 • tabung
 • bantu saya ye ?

 • my best entry
  get this widget here
  My Tagboard
 • URL blog only
 • Click Go once only
 • Don't ever you want to SPAM


 • my Love Followers

  Wajah-Wajah Orang Mati Syahid
  25 Nov 2012 • comment • Add comment {0}
  Photobucket

  Tingginya Nilai Mati Syahid Di sisi Allah
  Allahu Subhanahu wa Ta’ala berfirman yang bermaksud :
  Dan jangan sekali-kali engkau menyangka orang-orang yang terbunuh (yang gugur Syahid) pada jalan Allah itu mati, (mereka tidak mati) bahkan mereka adalah hidup (secara istimewa) di sisi Tuhan mereka dengan mendapat rezeki; (A-li’Imraan 3:169)
  Firman Allah lagi,maksudnya:
  (Dan juga) mereka bersukacita dengan kurniaan Allah (balasan mati Syahid) yang telah dilimpahkan kepada mereka, dan mereka bergembira dengan berita baik mengenai (saudara-saudaranya) orang-orang (Islam yang sedang berjuang), yang masih tinggal di belakang, yang belum (mati dan belum) sampai kepada mereka, (iaitu) bahawa tidak ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita. (A-li’Imraan 3:170)
  Orang Yang Mati Syahid Sahaja Yang Mengharap Kembali Ke Dunia
  Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud :
  “Tidak seorang pun yang telah masuk syurga, ingin kembali ke dunia walaupun bagaimana besar kekayaannya di dunia, kecuali orang yang mati syahid. Dia mengharapkan kembali ke dunia hingga dibunuh kembali sepuluh kali dalam (perang fisabilillah). Sebab kemuliaan (mati syahid) yg dilihatnya (yang diberikan kepadanya). “Dalam riwayat lain. “Sebab melihat keutamaan (kemuliaan) mati syahid.” (HR Bukhari dan Muslim)
  Keberuntungan di kalangan ahli keluarga yang mati syahid dan orang yang bersungguh-sungguh untuk syahid
  Rasulullah s.a.w. bersabda yg bermaksud :
  “Seorang yang mati syahid dapat memberi syafaat (pertolongan) bagi tujuh puluh anggota keluarganya.” (HR. Ahmad dan Abu Dawud)
  Rasulullah s.a.w. bersabda yg bermaksud :
  “Sesiapa minta mati syahid kepada Allah dengan kesungguhan, nescaya Allah akan menyampaikannya ke tingkat orang-orang yang mati syahid, walaupun dia mati di tempat tidurnya.” (HR Muslim)
  Wajah Para Pejuang Gaza di Palestin Yang Telah Syahid
  Wallahu’alam….