//NuramirahAz
The Intro
Entries About Stuff

Contact me


 • tabung
 • bantu saya ye ?

 • my best entry
  get this widget here
  My Tagboard
 • URL blog only
 • Click Go once only
 • Don't ever you want to SPAM


 • my Love Followers

  cara solat yg betul
  8 Nov 2012 • comment • Add comment {0}
  Photobucket  Walau bergitu haruslah di ingat, ini adalah panduan. Dalam erti kata lain, anda telah pernah belajar sembahyang, cuma anda telah lupa pada bahagian-bahagian tertentu. Dan panduan ini dijadikan rujukan untuk memastikan amalan tersebut betul atau tidak. Namun jika anda tidak pernah sama sekali berlajar sembahyang daripada seorang guru. Maka adalah salah mengambil pelajaran mengenai sembahyang ini dari buku-buku panduan atau bahan bacaan semata-mata. Tetapi andai kata anda kesulitan mencari guru, bolehlah mengunakan panduan ini sebagai sumber pembelajaran yang pertama. Tetapi setelah anda rasa anda telah mengerti mengenainya, WAJIBlah merujuk kepada seorang yang anda kira arif mengenainya. Tidak kira siapa mereka, mungkin saja Ibu anda, Bapa anda atau saudara-mara, atau juga sahabat-sahabat anda. Pokoknya, wajib jugalah merujuk kepadaseseorang mengenai apa yang telah anda pelajari melalui bahan-bahan bacaan dan panduan-panduan mengenai sembahyang ini.
  Cara sembahyang yang betul adalah penting bagi memastikan ibadah solat kita diterima oleh Allah. Oleh yang demikian, kami menyediakan panduan ringkas tentang cara2 mengerjakan solat dengan kaedah yang betul sebagai panduan umum kepada kita semua.
  Panduan dibawah ini adalah contoh rukun bagi solat EMPAT RAKAAT(isya', zohor dan asar). Bagi solat maghrib dan subuh, hendaklah menurut bilangan rakaat solat tersebut iaitu tiga dan dua rakaat masing-masing.
  Abu Zar RA meriwayatkan bahawa suatu hari, pada musim dedaun sedang berguguran, Rasulullah s.a.w. keluar dari rumahnya. Baginda SAW mengambil ranting dari sebatang pohon yang daun-daunnya sudah mulai gugur dengan lebatnya seraya bersabda : “Ya Abu Zar! Apabila seorang Islam menunaikan solatnya kerana Allah, dosanya gugur seperti daun-daun yang gugur dari pohonnya ini”. (Riwayat Ahmad dengan sanad yang hasan).
  1. NIAT SEMBAHYANG ISYA' (EMPAT RAKAAT) (Niat sekadar didalam hati, tidak dilafazkan)
  Berdiri tegak sebelum mengagkat takbir
  Berdiri tegak sebelum mengagkat takbir


  Usalli fardhaz'isya'i arba'a raka'atin(*) adaan lillahi ta'ala
  Ertinya:
  Sahaja aku sembahyang fardhu(isyak) empat rakaat(*) tunai
  kerana Allah Ta'ala.
  # gantikan dengan asri (asar) atau #zuhri (zohor)
  * tambahkan 'makmuman' (mengikut imam) sebagai ganti 'adaan', jika sembahyang
  berjemaah.


  * Selaras dan rapatkan kaki Bagi Perempuan.(perempuan sahaja, lelaki renggangkan kaki)


  Berdiri menghadap ke Kiblat. Turunkan pandangan ketempat sujud. Dan rapatkan tapak tangan ke tepi paha ketika memasang niat yaitu sebelum mengangkat takbir.
  * Tertib ini sama bagi Perempuan.

  Dari Ibnu Umar r.a. katanya: “Adalah Rasulullah apabila telah berdiri untuk bersolat, beliau mengangkat kedua tangannya, kemudian baru bertakbir.” [Shahih Muslim] Ada pendapat tangan diangkat hanya separas dada. Kedua-duanya boleh.
  Dari Ibnu Umar r.a. katanya: “Adalah Rasulullah apabila telah berdiri untuk bersolat, beliau mengangkat kedua tangannya, kemudian baru bertakbir.” [Shahih Muslim] Ada pendapat tangan diangkat hanya separas dada. Kedua-duanya boleh.
  2. TAKBIRATUL IHRAM BERDIRI SAMBIL MENGANGKAT TAKBIR .
  Untuk lelaki Hujung jari telunjuk separas cuping telinga.
  * Takbiratul Ihram bagi Perempuan. Tangan diangkat dengan hujung jari telunjuk separas bahu serta merapatkan lengan dan siku kebadan.
  Takbiratul Ihram bagi Perempuan.
  Takbiratul Ihram bagi Perempuan.

  Ketika mengangkat Takbiratul Ihram. Lintaskan didalam hati niat kita bersembahyang. Contohnya: Sahaja aku sembahyang fardhu Isya' 4 rakaat bersendirian kerana Allah. Dan lintaskan didalam hati niat sembahyang tersebut serentak dengan Takbiratul Ihram itu.  3. BERDIRI RAKAAT PERTAMA (DO'A IFTITAH) RAKAAT PERTAMA
  TANGAN DI LETAKKAN DI ATAS PERUT(Atas sedikit dari aras PUSAT) ADA PENDAPAT YANG MENAMPILKAN DALIL, TANGAN DILETAKKAN DI ATAS DADA. KEDUA-DUANYA BOLEH.
  Kiam, kedudukan tangan bagi lelaki
  Kiam, kedudukan tangan bagi lelaki
  Kedudukan tangan bagi Perempuan
  Kedudukan tangan bagi Perempuan


  Audio Doa Iftitah : KLIK
  Allahu Akbaru kabiraw walhamdu lillahi kathiraw wasubhanallahhi bukratau waasila. Wajjahtu wajhia lillazi fataras sama wati wal ardha hanifam muslimaw wama ana minal musyrikin. Inna solati wanusuki wamahyaya wammamati lillahi rabbil'alamin. La syarikalahu wabiza lika umirtu wa ana minal muslimin.
  Maksudnya:

  Allah Maha Besar sebesar-besarnya. Dan puji-pujian bagi Allah sebanyak-banyaknya. Dan maha suci Allah siang dan malam. Kuhadapkan mukaku, kepada yang menjadikan langit dan bumi, aku cenderung lagi berserah kepada Allah dan bukanlah aku dari golongan orang-orang yang menyekutukan Allah. Sesungguhnya sembahyangku, ibadatku, hidupku dan matiku  kuserahkan hanya pada Allah tuhan seru sekelian alam. Sekali- kali tidaklah aku menyekutukanNya . Dan dengan demikian aku ditugaskan, dan aku adalah dari golongan orang-orang Muslim (Islam).
  TERUSKAN MEMBACA SURAH AL-FATIHAH 
  Audio bacaan Al-FatihahKLIK
  Bismilla hirrahma nirrahim.

  Alhamdulillahi rabbil 'alamin. Arrahma nirrahim. Maliki yaumiddin.Iyyaka na'kbudu waiyyaka nasta'in. Ihdinassiratal mustaqim. Siratal lazina an'amta'alaihim ghairil maghdubi 'alaihim waladdhalin. Amin(*)
  .
  Maksudnya:
  Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani.

  Segala puji-pujian bagi Allah tuhan seru sekelian alam. Yang maha pemurah lagi maha pengasih. Yang berkuasa pada hari pembalasan. Hanya Engkau sahaja wahai tuhan yang kami sembah dan hanya Engkau sahajalah tempat kami meminta pertolongan. Tunjukanlah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang terdahulu yang telah Engkau berikan nikmat, bukan jalan orang-orang yang Engkau murkai dan bukan pula jalan orang-orang yang sesat. Amin (*) (Perkenankanlah permintaan Kami)

  * Sambutlah perkataan Amin bersama-sama jika sembahyang jemaah, tunggu selepas imam membacanya kemudian anda baca fatihah.(jika sembahyang zohor dan asar anda dikehendaki membaca sendiri selepas bacaan do'a iftitah).
  DAN SELEPAS FATIHAH , BACALAH SURAH PILIHAN(sebarang surah). Sebagai contohnya Surah Al-Ikhlas
  Qul huw-Allahu Ahad, Allahus-Samad, lam yalid wa lam yoolad, wa lam yakun lahoo kufuwan ahad.
  Maksud:
  Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
  Katakanlah: Dialah Allah, Yang Maha Esa.Allah adalah Tuhan yang bergantung kepadaNya segala sesuatu.Dia tiada beranak dan tidak pula diperanakkan.Dan tidak ada seorang pun yang setara dengan Dia.

  4. TAKBIR KERANA MAHU RUKUK' RAKAAT PERTAMA
  Mengangkat Takbir sebelum Rukuk'
  Mengangkat Takbir sebelum Rukuk'
  Mengangkat takbir sebelum Rukuk' (Perempuan)
  Mengangkat takbir sebelum Rukuk' (Perempuan)  Allahu akbar
  Maksud: Allah Maha Besar


  5. RUKUK RAKAAT PERTAMA
  TUNDUK DALAM KEADAAN 90 DARJAH
  Kedudukan tangan dan siku (lurus) bagi lelaki.
  Kedudukan tangan dan siku (lurus) bagi lelaki.
  Kedudukan tangan dan siku dibengkokkan (bagi Perempuan)
  Kedudukan tangan dan siku dibengkokkan (bagi Perempuan)  Subahana rabbial 'azimi wabihamdih. (3 Kali)
  Maksudnya:
  Maha suci Tuhanku yang Maha Agong dengan sifat
  kepujiannya.
  (Boleh juga dibaca lebih dari 3X, dengan bilangan yang ganjil seperti 5X, 7X, 9X, 11X)

  6. IK'TIDAL (KEMBALI BERDIRI SELEPAS RUKUK)
  BERDIRI SAMBIL MEMBACA DOA

  Sami'allahu liman hamidah.

  Maksudnya:
  Allah mendengar orang yang memujinya  "Jika kamu berdiri i'tidal, luruskanlah punggungmu dan tegakkanlah kepalamu sampai ruas tulang punggungmu benar-benar tegak berdiri)." (Hadis diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim, dan riwayat lain oleh Imam Ad- Darimi, Hakim dan Ahmad)
  "Jika kamu berdiri i'tidal, luruskanlah punggungmu dan tegakkanlah kepalamu sampai ruas tulang punggungmu benar-benar tegak berdiri)." (Hadis diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Muslim, dan riwayat lain oleh Imam Ad- Darimi, Hakim dan Ahmad)

  7. IKTIDAL SELEPAS RUKUKBERDIRI KEMBALI SEBELUM SUJUD
  Sambil membaca doa:
  Rabbana lakalhamdu.
  Ertinya:
  Ya Tuhan kami, Bagimu segala puji.

  * Rabbana lakalhamdu mil assamawati wamil ardhi wamil
  a'maasyita min syai i'nba'du.(Ya Tuhan kami, bagimu segala
  puji seisi langit dan bumi dan sebanyak yang Engkau
  kehendaki).  8. SUJUD PERTAMA RAKAAT PERTAMA
  TUNDUK HINGGA KE PARAS LANTAI
  Rapatkan kaki, dirikan jari-jari kaki diatas perutnya. (lihat contoh gambar)
  Rapatkan kaki, dirikan jari-jari kaki diatas perutnya. (lihat contoh gambar)
  Hujung jari paras mata. Serta renggangkan siku dari badan
  Hujung jari paras mata. Serta renggangkan siku dari badan
  Rapatkan siku(lengan) kebadan bagi wanita. Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. melintas dua wanita yang sedang mengerjakan solat (seperti lelaki), lalu Baginda bersabda: “Apabila kamu sujud maka rapatkan bahagian daging (perut) ke bumi (lantai). Sesungguhnya solat wanita bukan seperti solat lelaki.” (Riwayat al-Baihaqi)
  Rapatkan siku(lengan) kebadan bagi wanita.
  Sambil membaca doa:
  Subhana rabbiayal a'kla wabihamdih (3 Kali).

  Maksudnya:
  Maha Suci Tuhanku yang Maha Mulia
  dengan sifat kepujiannya.
  Bangun untuk duduk diantara dua sujud sambil membaca:
  Allahu akbar
  Maksud: Allah Maha Besar

  9. DUDUK ANTARA DUA SUJUD RAKAAT PERTAMA
  DUDUK SEPERTI MELUTUT
  Duduk antara dua sujud, tangan diletak diatas peha, dengan hujung jari separas dengan lutut.
  Duduk antara dua sujud, tangan diletak diatas peha, dengan hujung jari separas dengan lutut.
  Kedudukan kaki ketika duduk diantara dua sujud. Perhatikan amaran ini, dari Abu Mas'ud Al-Badri Radhiyallahu 'anhu, bahwa ia berkata, Rasulullah SAW bersabda: "Solat seseorang itu tidak sah, sebelum ia meluruskan punggungnya baik ketika rukuk mahupun sujud". (Hadis riwayat Imam Abu 'Awwanah dan Abu Dawud)
  Kedudukan kaki ketika duduk diantara dua sujud. Perhatikan amaran ini, dari Abu Mas'ud Al-Badri Radhiyallahu 'anhu, bahwa ia berkata, Rasulullah SAW bersabda: "Solat seseorang itu tidak sah, sebelum ia meluruskan punggungnya baik ketika rukuk mahupun sujud". (Hadis riwayat Imam Abu 'Awwanah dan Abu Dawud)
  Sambil membaca doa:
  Rabbighfirli warhamni wajburni warfa'kni warzuqni
  wahdini wa'afini wa'kfu 'anni.

  Maksudnya:
  Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
  perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku
  rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku.

  Allahu akbar
  Maksud: Allah Maha Besar

  10. SUJUD KEDUA RAKAAT PERTAMA
  Dan membaca:
  Subhana rabbiayal a'kla wabihamdih (3 Kali).

  Maksudnya:
  Maha Suci Tuhanku yang Maha Mulia
  dengan sifat kepujiannya.
  Bangun Untuk menyambung sembahyang kerakaat kedua.
  Allahu akbar
  Maksud: Allah Maha Besar

  11. BERDIRI RAKAAT KEDUA

  TERUSKAN MEMBACA SURAH AL-FATIHAH  Bismilla hirrahma nirrahim.

  Alhamdulillahi rabbil 'alamin. Arrahma nirrahim. Maliki yaumiddin.Iyyaka na'kbudu waiyyaka nasta'in. Ihdinassiratal mustaqim. Siratal lazina an'amta'alaihim ghairil maghdubi 'alaihim waladdhalin. Amin(*)
  .
  Maksudnya:
  Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani.
  Segala puji-pujian bagi Allah tuhan seru sekelian alam. Yang maha pemurah lagi maha pengasih. Yang berkuasa pada hari pembalasan. Hanya Engkau sahaja wahai tuhan yang kami sembah dan hanya Engkau sahajalah tempat kami meminta pertolongan. Tunjukanlah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang terdahulu yang telah Engkau berikan nikmat, bukan jalan orang-orang yang Engkau murkai dan bukan pula jalan orang-orang yang sesat. Amin
  DAN TERUSKAN DENGAN MEMBACA SURAH PILIHAN ( Sebarang surah, contohnya: )
  Bismillah hirrohma nirrohim
  qul a'uzubirobbinnas. malikinnas. ilahinnas. minsyarrin waswaa silkhan' nas. alladzi yuwaswisufi sudu rin' nas .minal jin' natiwan' nas.
  Artinya :

  Katakanlah: “Aku berlindung kepada Tuhan (yang memelihara dan menguasai) manusia.  Raja manusia. Sembahan manusia.  Dari kejahatan (bisikan) syaitan yang biasa bersembunyi,  yang membisikkan (kejahatan) ke dalam dada manusia,  dari (golongan) jin dan manusia.
  12. TAKBIR KERANA MAHU RUKUK' RAKAAT KEDUA.

  Allahu akbar
  Maksud: Allah Maha Besar  13. RUKUKRAKAAT KEDUA
  TUNDUK DALAM KEADAAN 90 DARJAH

  Subahana rabbial 'azimi wabihamdih. (3 Kali)
  Maksudnya:
  Maha suci Tuhanku yang Maha Agong dengan sifat
  kepujiannya.
  (Boleh juga dibaca lebih dari 3X, dengan bilangan yang ganjil seperti 5X, 7X, 9X, 11X)
  14. IK'TIDAL (KEMBALI BERDIRI SELEPAS RUKUK)
  BERDIRI SAMBIL MEMBACA DOA

  Sami'allahu liman hamidah.

  Maksudnya:
  Allah mendengar orang yang memujinya
  15. IKTIDAL SELEPAS RUKUKBERDIRI KEMBALI SEBELUM SUJUD
  Sambil membaca doa:
  Rabbana lakalhamdu.
  Ertinya:
  Ya Tuhan kami, Bagimu segala puji.

  * Rabbana lakalhamdu mil assamawati wamil ardhi wamil
  a'maasyita min syai i'nba'du.(Ya Tuhan kami, bagimu segala
  puji seisi langit dan bumi dan sebanyak yang Engkau
  kehendaki).  16. SUJUD PERTAMA RAKAAT KEDUA
  TUNDUK HINGGA KE PARAS LANTAI
  Rapatkan kaki, dirikan jari-jari kaki diatas perutnya. (lihat contoh gambar)
  Rapatkan kaki, dirikan jari-jari kaki diatas perutnya. (lihat contoh gambar)
  Hujung jari paras mata. Serta renggangkan siku dari badan
  Hujung jari paras mata. Serta renggangkan siku dari badan
  Rapatkan siku(lengan) kebadan bagi wanita.  Nabi Muhammad saw telah berjalan di kawasan dua orang perempuan yang sedang bersembahyang, lalu Baginda bersabda:Apabila kamu berdua sujud,maka himpunkan/rapatkan sesetengah daging(anggota) ke bumi, sesungguhnya perempuan dalam masalah tersebut tidak sama dengan lelaki. [ Riwayat Al-Baihaqi (2/232)]
  Rapatkan siku(lengan) kebadan bagi wanita. Nabi Muhammad saw telah berjalan di kawasan dua orang perempuan yang sedang bersembahyang, lalu Baginda bersabda:Apabila kamu berdua sujud,maka himpunkan/rapatkan sesetengah daging(anggota) ke bumi, sesungguhnya perempuan dalam masalah tersebut tidak sama dengan lelaki. [ Riwayat Al-Baihaqi (2/232)]
  Sambil membaca doa:
  Subhana rabbiayal a'kla wabihamdih (3 Kali).

  Maksudnya:
  Maha Suci Tuhanku yang Maha Mulia
  dengan sifat kepujiannya.
  Bangun untuk duduk diantara dua sujud sambil membaca:
  Allahu akbar
  Maksud: Allah Maha Besar

  17. DUDUK ANTARA DUA SUJUD
  DUDUK SEPERTI MELUTUT
  Duduk antara dua sujud, tangan diletak diatas peha, dengan hujung jari separas dengan lutut.
  Duduk antara dua sujud, tangan diletak diatas peha, dengan hujung jari separas dengan lutut.
  Kedudukan kaki ketika duduk diantara dua sujud. Perhatikan amaran ini, dari Abu Mas'ud Al-Badri Radhiyallahu 'anhu, bahwa ia berkata, Rasulullah SAW bersabda: "Solat seseorang itu tidak sah, sebelum ia meluruskan punggungnya baik ketika rukuk mahupun sujud". (Hadis riwayat Imam Abu 'Awwanah dan Abu Dawud)
  Kedudukan kaki ketika duduk diantara dua sujud. Perhatikan amaran ini, dari Abu Mas'ud Al-Badri Radhiyallahu 'anhu, bahwa ia berkata, Rasulullah SAW bersabda: "Solat seseorang itu tidak sah, sebelum ia meluruskan punggungnya baik ketika rukuk mahupun sujud". (Hadis riwayat Imam Abu 'Awwanah dan Abu Dawud)
  Sambil membaca doa:
  Rabbighfirli warhamni wajburni warfa'kni warzuqni
  wahdini wa'afini wa'kfu 'anni.

  Maksudnya:
  Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
  perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku
  rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku.

  Allahu akbar
  Maksud: Allah Maha Besar

  18. SUJUD KEDUA RAKAAT KEDUA
  Dan membaca:
  Subhana rabbiayal a'kla wabihamdih (3 Kali).

  Maksudnya:
  Maha Suci Tuhanku yang Maha Mulia
  dengan sifat kepujiannya.
  Allahu akbar
  Maksud: Allah Maha Besar

  19. DUDUK TASYAHHUD AWAL
  Jari telunjuk diangkat(diluruskan) pada kalimat "Asyahadu allah ilah ha ill allah"
  kedudukan kaki pada tasyahhud awal
  kedudukan kaki pada tasyahhud awal
  Attahiyatul mubarakatus solawatut taiyibatu laillah. Assalamu'alaika aiyuhan nabiyu warahmatullayhi wabarakatuh. Assalamu'alaina wa'la 'ibadillahis salihin. Asyahadu alla illaha illallah. Wa'asyhadu anna Muhammadar Rasulullah. Allahumma solli'ala  Muhammad.

  Maksudnya:
  Salam dan sejahtera, sembah bakti dan segala kebaikan bagi Allah. Salam atasmu wahai Nabi dan rahmat Allah dan keberkatanNya. Demikian pula mudah mudahan dianugerahkan kepada kita dasn kepada segenap hamba-hambaNya yang soleh. Aku mengaku bahawa tidak ada Tuhan melainkan Allah. Dan aku mengaku bahawa Nabi Muhammad itupesuruh Allah. Ya Allah berilah rahmat dan kesejahteraan kepada junjungan kita Nabi Muhammad.
  Bangun Untuk menyambung sembahyang kerakaat ketiga.
  Allahu akbar
  Maksud: Allah Maha Besar

  20. BERDIRI RAKAAT KETIGA

  TERUSKAN MEMBACA SURAH AL-FATIHAH  Bismilla hirrahma nirrahim.

  Alhamdulillahi rabbil 'alamin. Arrahma nirrahim. Maliki yaumiddin.Iyyaka na'kbudu waiyyaka nasta'in. Ihdinassiratal mustaqim. Siratal lazina an'amta'alaihim ghairil maghdubi 'alaihim waladdhalin. Amin(*)
  .
  Maksudnya:
  Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani.
  Segala puji-pujian bagi Allah tuhan seru sekelian alam. Yang maha pemurah lagi maha pengasih. Yang berkuasa pada hari pembalasan. Hanya Engkau sahaja wahai tuhan yang kami sembah dan hanya Engkau sahajalah tempat kami meminta pertolongan. Tunjukanlah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang terdahulu yang telah Engkau berikan nikmat, bukan jalan orang-orang yang Engkau murkai dan bukan pula jalan orang-orang yang sesat. Amin

  21. TAKBIR KERANA MAHU RUKUK' RAKAAT KETIGA.

  Allahu akbar
  Maksud: Allah Maha Besar  22. RUKUKRAKAAT KETIGA
  TUNDUK DALAM KEADAAN 90 DARJAH

  Subahana rabbial 'azimi wabihamdih. (3 Kali)
  Maksudnya:
  Maha suci Tuhanku yang Maha Agong dengan sifat
  kepujiannya.
  (Boleh juga dibaca lebih dari 3X, dengan bilangan yang ganjil seperti 5X, 7X, 9X, 11X)

  23. IK'TIDAL (KEMBALI BERDIRI SELEPAS RUKUK)
  BERDIRI SAMBIL MEMBACA DOA

  Sami'allahu liman hamidah.

  Maksudnya:
  Allah mendengar orang yang memujinya
  24. IKTIDAL SELEPAS RUKUKBERDIRI KEMBALI SEBELUM SUJUD
  Sambil membaca doa:
  Rabbana lakalhamdu.
  Ertinya:
  Ya Tuhan kami, Bagimu segala puji.

  * Rabbana lakalhamdu mil assamawati wamil ardhi wamil
  a'maasyita min syai i'nba'du.(Ya Tuhan kami, bagimu segala
  puji seisi langit dan bumi dan sebanyak yang Engkau
  kehendaki).  25. SUJUD PERTAMA RAKAAT KETIGA
  TUNDUK HINGGA KE PARAS LANTAI
  Rapatkan kaki, dirikan jari-jari kaki diatas perutnya. (lihat contoh gambar)
  Rapatkan kaki, dirikan jari-jari kaki diatas perutnya. (lihat contoh gambar)
  Hujung jari paras mata. Serta renggangkan siku dari badan
  Hujung jari paras mata. Serta renggangkan siku dari badan
   Nabi Muhammad saw telah berjalan di kawasan dua orang perempuan yang sedang bersembahyang, lalu Baginda bersabda:Apabila kamu berdua sujud,maka himpunkan/rapatkan sesetengah daging(anggota) ke bumi, sesungguhnya perempuan dalam masalah tersebut tidak sama dengan lelaki. [ Riwayat Al-Baihaqi (2/232)]
  Nabi Muhammad saw telah berjalan di kawasan dua orang perempuan yang sedang bersembahyang, lalu Baginda bersabda:Apabila kamu berdua sujud,maka himpunkan/rapatkan sesetengah daging(anggota) ke bumi, sesungguhnya perempuan dalam masalah tersebut tidak sama dengan lelaki. [ Riwayat Al-Baihaqi (2/232)]
  Sambil membaca doa:
  Subhana rabbiayal a'kla wabihamdih (3 Kali).

  Maksudnya:
  Maha Suci Tuhanku yang Maha Mulia
  dengan sifat kepujiannya.
  Bangun untuk duduk diantara dua sujud sambil membaca:
  Allahu akbar
  Maksud: Allah Maha Besar

  26. DUDUK ANTARA DUA SUJUD
  DUDUK SEPERTI MELUTUT
  Duduk antara dua sujud, tangan diletak diatas peha, dengan hujung jari separas dengan lutut.
  Duduk antara dua sujud, tangan diletak diatas peha, dengan hujung jari separas dengan lutut.
  Kedudukan kaki ketika duduk diantara dua sujud. Perhatikan amaran ini, dari Abu Mas'ud Al-Badri Radhiyallahu 'anhu, bahwa ia berkata, Rasulullah SAW bersabda: "Solat seseorang itu tidak sah, sebelum ia meluruskan punggungnya baik ketika rukuk mahupun sujud". (Hadis riwayat Imam Abu 'Awwanah dan Abu Dawud)
  Kedudukan kaki ketika duduk diantara dua sujud. Perhatikan amaran ini, dari Abu Mas'ud Al-Badri Radhiyallahu 'anhu, bahwa ia berkata, Rasulullah SAW bersabda: "Solat seseorang itu tidak sah, sebelum ia meluruskan punggungnya baik ketika rukuk mahupun sujud". (Hadis riwayat Imam Abu 'Awwanah dan Abu Dawud)
  Sambil membaca doa:
  Rabbighfirli warhamni wajburni warfa'kni warzuqni
  wahdini wa'afini wa'kfu 'anni.

  Maksudnya:
  Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
  perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku
  rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku.

  Allahu akbar
  Maksud: Allah Maha Besar

  27. SUJUD KEDUA RAKAAT KETIGA
  Dan membaca:
  Subhana rabbiayal a'kla wabihamdih (3 Kali).

  Maksudnya:
  Maha Suci Tuhanku yang Maha Mulia
  dengan sifat kepujiannya.
  Bangun Untuk menyambung sembahyang kerakaat ke-EMPAT.
  Allahu akbar
  Maksud: Allah Maha Besar

  28. BERDIRI RAKAAT KEEMPAT

  TERUSKAN MEMBACA SURAH AL-FATIHAH  Bismilla hirrahma nirrahim.

  Alhamdulillahi rabbil 'alamin. Arrahma nirrahim. Maliki yaumiddin.Iyyaka na'kbudu waiyyaka nasta'in. Ihdinassiratal mustaqim. Siratal lazina an'amta'alaihim ghairil maghdubi 'alaihim waladdhalin. Amin(*)
  .
  Maksudnya:
  Dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha mengasihani.
  Segala puji-pujian bagi Allah tuhan seru sekelian alam. Yang maha pemurah lagi maha pengasih. Yang berkuasa pada hari pembalasan. Hanya Engkau sahaja wahai tuhan yang kami sembah dan hanya Engkau sahajalah tempat kami meminta pertolongan. Tunjukanlah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang terdahulu yang telah Engkau berikan nikmat, bukan jalan orang-orang yang Engkau murkai dan bukan pula jalan orang-orang yang sesat. Amin

  29. TAKBIR KERANA MAHU RUKUK' RAKAAT KEEMPAT.

  Allahu akbar
  Maksud: Allah Maha Besar  30. RUKUKRAKAAT KEEMPAT
  TUNDUK DALAM KEADAAN 90 DARJAH

  Subahana rabbial 'azimi wabihamdih. (3 Kali)
  Maksudnya:
  Maha suci Tuhanku yang Maha Agong dengan sifat
  kepujiannya.
  (Boleh juga dibaca lebih dari 3X, dengan bilangan yang ganjil seperti 5X, 7X, 9X, 11X)
  31. IK'TIDAL (KEMBALI BERDIRI SELEPAS RUKUK)
  BERDIRI SAMBIL MEMBACA DOA

  Sami'allahu liman hamidah.

  Maksudnya:
  Allah mendengar orang yang memujinya
  32. IKTIDAL SELEPAS RUKUKBERDIRI KEMBALI SEBELUM SUJUD
  Sambil membaca doa:
  Rabbana lakalhamdu.
  Ertinya:
  Ya Tuhan kami, Bagimu segala puji.

  * Rabbana lakalhamdu mil assamawati wamil ardhi wamil
  a'maasyita min syai i'nba'du.(Ya Tuhan kami, bagimu segala
  puji seisi langit dan bumi dan sebanyak yang Engkau
  kehendaki).  33. SUJUD PERTAMA RAKAAT KEEMPAT
  TUNDUK HINGGA KE PARAS LANTAI
  Rapatkan kaki, dirikan jari-jari kaki diatas perutnya. (lihat contoh gambar)
  Rapatkan kaki, dirikan jari-jari kaki diatas perutnya. (lihat contoh gambar)
  Hujung jari paras mata. Serta renggangkan siku dari badan
  Hujung jari paras mata. Serta renggangkan siku dari badan
  Rapatkan siku(lengan) kebadan bagi wanita. Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. melintas dua wanita yang sedang mengerjakan solat (seperti lelaki), lalu Baginda bersabda: “Apabila kamu sujud maka rapatkan bahagian daging (perut) ke bumi (lantai). Sesungguhnya solat wanita bukan seperti solat lelaki.” (Riwayat al-Baihaqi)
  Rapatkan siku(lengan) kebadan bagi wanita.
  Sambil membaca doa:
  Subhana rabbiayal a'kla wabihamdih (3 Kali).

  Maksudnya:
  Maha Suci Tuhanku yang Maha Mulia
  dengan sifat kepujiannya.
  Bangun untuk duduk diantara dua sujud sambil membaca:
  Allahu akbar
  Maksud: Allah Maha Besar

  34. DUDUK ANTARA DUA SUJUD
  DUDUK SEPERTI MELUTUT
  Duduk antara dua sujud, tangan diletak diatas peha, dengan hujung jari separas dengan lutut.
  Duduk antara dua sujud, tangan diletak diatas peha, dengan hujung jari separas dengan lutut.
  Kedudukan kaki ketika duduk diantara dua sujud
  Kedudukan kaki ketika duduk diantara dua sujud
  Sambil membaca doa:
  Rabbighfirli warhamni wajburni warfa'kni warzuqni
  wahdini wa'afini wa'kfu 'anni.

  Maksudnya:
  Ya Tuhanku ampunilah aku, rahmatilah aku,
  perbaikilah aku, angkatlah darjatku, berilah aku
  rezeki, pimpinlah aku, afiatkanlah aku dan maafkanlah aku.

  Allahu akbar
  Maksud: Allah Maha Besar

  35. SUJUD KEDUA RAKAAT KEEMPAT
  Dan membaca:
  Subhana rabbiayal a'kla wabihamdih (3 Kali).

  Maksudnya:
  Maha Suci Tuhanku yang Maha Mulia
  dengan sifat kepujiannya.
  Allahu akbar
  Maksud: Allah Maha Besar

  36. DUDUK TASYAHHUD AKHIR
  Duduk tasyahhud akhir, silangkan kaki kiri kebawah kaki kanan.
  Duduk tasyahhud akhir, silangkan kaki kiri kebawah kaki kanan.
  Jari telunjuk diangkat(diluruskan) pada kalimat "Asyahadu allah ilah ha ill allah"

  Attahiyatul mubarakatus solawatut taiyibatu laillah. Assalamu'alaika aiyuhan nabiyu warahmatullayhi wabarakatuh. Assalamu'alaina wa'la 'ibadillahis salihin. Asyahadu alla illaha illallah. Wa'asyhadu anna Muhammadar Rasulullah. Allahumma solli'ala Muhammad wa'ala aliMuhammad. Kama sollaita'ala Ibrahim wa'ala aliIbrahim. Wabarik 'ala Muhammad wa'ala aliMuhammad. Kama barakta 'ala Ibrahim wa'ala aliIbrahim. Fil 'alamina  innaka hamidummajid.
  Maksudnya:
  Salam dan sejahtera, sembah bakti dan segala kebaikan bagi Allah. Salam atasmu wahai Nabi dan rahmat Allah dan keberkatanNya. Demikian pula mudah mudahan dianugerahkan kepada kita dasn kepada segenap hamba-hambaNya yang soleh. Aku mengaku bahawa tidak ada Tuhan melainkan Allah. Dan aku mengaku bahawa Nabi Muhammad itu pesuruh Allah. Ya Allah berilah rahmat dan kesejahteraan kepada junjungan kita Nabi Muhammad dan keluarga Muhammad. Seperti apa yang telah Engkau anugerahkan kesejahteraan kepada Ibrahim dan keluarga Ibrahim. Dan berkatilah Muhammad dan keluarga Muhammad. Seperti yang Engkau berkati Ibrahim dan keluarga Ibrahim. Sesungguhnya Engkau Maha Terpuji lagi Maha Tinggi.
  37. SALAM KEKANAN

  Assalamualaikum warahmatullah
  Ertinya:
  Sejahtera dan rahmat untukmu semoga dirahmati Allah
  38.SALAM KEKIRI
   
  Assalamualaikum warahmatullah
  Ertinya:
  Sejahtera dan rahmat untukmu semoga dirahmati Allah

  Untuk Solat SUBUH sila baca Doa Qunut selepas ruku' raka'at kedua.
  Anda mungkin berminat dengan artikel berkaitan:

  Untuk panduan Kesilapan Umum Di Sekitar Solat sila DOWNLOAD DISINI